Likwidacja – reaktywacja - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Być może trzeba będzie wrócić do zagadnienia, czy komercjalizacja zakładów opieki zdrowotnej jest zgodna z konstytucją. A to za sprawą powiatu w Kluczborku, w sprawie którego zapadł ostateczny wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego, po raz drugi unieważniający uchwałę likwidacyjną tamtejszego spzoz-u. Ponownie z przyczyn formalnych, ale WSA w uzasadnieniu podniósł kwestie konstytucyjne właśnie. Teraz trzeba czekać na uzasadnienie NSA. Sprawa Kluczborka ujawniła też istnienie luki prawnej w przepisach o likwidacji placówek medycznych. Powiat już stara się o zmiany ustawowe.