KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHOcena odległego wpływu pobrania tętnicy promieniowej do pomostowania tętnic wieńcowych na sprawność i ukrwienie kończyny górnej - Kowalczyk, Piotr; Knap, Oktawian; Kempińska, Agnieszka; Parafiniuk, Mirosław; Mokrzycki, Krzysztof; Listewnik, Mariusz; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Pod względem częstości wykorzystywania tętnica promieniowa jest trzecim, po żyle odpiszczelowej i tętnicy piersiowej wewnętrznej, naczyniem używanym do pomostowania aortalno-wieńcowego, zwłaszcza gdy brakuje nadających się do pobrania żył lub zamierza się wykonać pełną rewaskularyzację tętniczą. Cel pracy: Celem niniejszej pracy była próba ustalenia odległego wpływu pobrania tętnicy promieniowej na sprawność i ukrwienie kończyny górnej. Materiał i metody: Badaniem wykonanym w 3–7 lat (śr. 5,6) po operacji serca objęto 58 pacjentów – 3 kobiety i 55 mężczyzn w wieku 40–77 lat (śr. 53,8). W ramach badań przeprowadzono ankietę dotyczącą jakości życia, badanie przedmiotowe, badanie termograficzne i test zmęczeniowy. Wyniki: W badaniach ankietowych 42 (72,5%) pacjentów nie zgłaszało żadnych dolegliwości ze strony operowanej kończyny, a kolejnych 11 (18,9%) określiło dolegliwości jako nieistotne. Pięcioro badanych (8,6%) odczuwało nieznaczne dolegliwości, które nie wpływały na prawidłowe funkcjonowanie kończyny. U żadnego z chorych nie stwierdzono zmian troficznych ani zaników mięśniowych. W badaniach termograficznych stwierdzono niemal identyczny przebieg krzywych wygrzewania dla kończyny operowanej i nieoperowanej, a przeprowadzone próby zmęczeniowe nie wykazały istotnej asymetrii w obrębie obydwu kończyn. Wnioski: 1. Niski stopień nasilenia niekorzystnych zjawisk związanych z pobraniem tętnicy promieniowej w badaniu odległym wskazuje na brak istotnych przeciwwskazań do pobierania tej tętnicy jako materiału na pomosty aortalno-wieńcowe. 2. Przedoperacyjny ujemny wynik testu Allena jest wystarczającym narzędziem do prognostycznej oceny wydolności krążenia obocznego kończyny górnej nie tylko w okresie okołooperacyjnym, ale również odległym.