WADY WRODZONEJednostronny wrodzony brak tętnicy płucnej – obraz kliniczny, możliwości diagnostyczne i terapeutyczne w oparciu o materiał własny - Żyła-Frycz, Maria; Kusa, Jacek; Kurek, Tomasz; Szkutnik, Małgorzata; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Wrodzony brak jednej tętnicy płucnej (UAPA) może dotyczyć jej prawej lub lewej gałęzi. Brak lewej tętnicy płucnej częściej towarzyszy wadom serca, podczas gdy brak prawej tętnicy płucnej zwykle występuje w formie izolowanej. Ze względu na późniejsze konsekwencje wczesne rozpoznanie UAPA, zwłaszcza formy izolowanej, jest niezwykle istotne. Cel pracy: Przedmiotem pracy jest przedstawienie w oparciu o materiał własny, a także dane z piśmiennictwa objawów klinicznych i badań dodatkowych pomocnych w rozpoznaniu tej wady, a także możliwości terapeutycznych. Materiał i metody: Analizie poddano grupę 6 pacjentów (3 dzieci i 3 osoby dorosłe). Wszyscy mieli wykonane rtg. klatki piersiowej, EKG, UKG, u niektórych wykonano cewnikowanie serca, a także TK i MRI. Wyniki: U wszystkich pacjentów stwierdzono UAPA. Izolowany brak RPA występował w jednym przypadku. Brak LPA występował u 5 i był skojarzony z wadą serca u 4 z nich. Asymetrię w unaczynieniu płuc na zdjęciu rtg. klatki piersiowej stwierdzono u wszystkich pacjentów, u wszystkich podejrzewano brak tętnicy płucnej w UKG. U 2 pacjentów rozpoznanie ustalono w oparciu o cewnikowanie serca, u innych w oparciu o TK lub MRI. W jednym przypadku wykonano kilkakrotnie cewnikowanie interwencyjne. Wnioski: 1. Obraz kliniczny UAPA jest niecharakterystyczny. W przypadku towarzyszącej wady serca dominują objawy tej pierwszej. 2. Wstępne rozpoznanie UAPA możliwe jest w oparciu o badanie rtg. klatki piersiowej oraz badanie echokardiograficzne. Rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa lub cewnikowanie serca pozwalają na ustalenie szczegółów.