TORAKOCHIRURGIAResekcja miąższu jedynego płuca u chorych po pneumonektomii z powodu raka - Tomaszewski, Dariusz; Sternau, Adam; Łapiński, Mariusz; Rzyman, Witold (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: U chorych po pneumonektomii z powodu raka płuca w przeciwległym, jedynym płucu może wystąpić drugi pierwotny rak płuca lub przerzut pierwotnego raka. Stwierdzenie nowotworowego guza w jedynym płucu jest stosunkowo rzadkim problemem, często natomiast jest przeciwwskazaniem do leczenia chirurgicznego. Cel pracy: Przedstawienie wyników leczenia chorych po pneumonektomii z powodu raka, u których wykonano dodatkową resekcję miąższu jedynego płuca z powodu kolejnego guza nowotworowego. Materiał i metody: Poddano analizie 6 chorych (4 mężczyzn i 2 kobiety) po pneumonektomii (4 prawe i 2 lewe) z powodu raka, którzy w latach 1987–2007 byli ponownie operowani z powodu kolejnego guza w jedynym płucu. Wyniki: Wszyscy chorzy w chwili rozpoznania kolejnego guza nowotworowego byli bez objawów klinicznych. Zmiany wykryto dzięki rutynowej pooperacyjnej kontroli radiologicznej. Stan sprawności chorych wynosił 0 (skala Zubroda), średnie wartości FEV1 wynosiły 1,53 L (1,27–1,83). Wykonano 7 resekcji miąższu płucnego (jedna chora była operowana dwukrotnie) w okresie pomiędzy 5. a 192. miesiącem po pierwotnej pneumonektomii (mediana czasu wolnego od choroby – 17 miesięcy). Pojedyncze klinowe wycięcie wykonano w 4 przypadkach, u jednej chorej wykonano dwukrotnie klinowe wycięcie, a w jednym przypadku wykonano lingulektomię i segmentektomię 3. Wystąpił jeden (16,6%) zgon pooperacyjny w wyniku niewydolności oddechowej u chorego po lingulektomii i segmentektomii 3. Nie obserwowano dodatkowych powikłań. Aktualnie jeden chory żyje 46 miesięcy po operacji z kolejnym guzem o lokalizacji przywnękowej. Jedna chora, poddana dwukrotnej resekcji klinowej, w 38. i 67. miesiącu po pneumonektomii, zmarła po 95 miesiącach od pierwszego wycięcia klinowego. Przyczyną zgonu była niewydolność krążenia. Pozostali chorzy zmarli po 14, 16 i 21 miesiącach z powodu nawrotu choroby nowotworowej. Mediana przeżycia dla całej grupy – 18,5 miesiąca. Wnioski: Chorzy po pneumonektomii, z drugim guzem nowotworowym w przeciwległym płucu nie powinni być automatycznie dyskwalifikowani z leczenia operacyjnego. Przy prawidłowej selekcji chorych można uzyskać zadowalające przeżycia odległe przy niskiej śmiertelności i liczbie powikłań.