TORAKOCHIRURGIAPenetrująca rana kłuta serca – próba samobójcza. Opis przypadku - Garbas, Grzegorz; Perdeus, Jakub; Machała, Waldemar (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Rany kłute oraz postrzałowe są najczęstszą przyczyną obrażeń serca. Obrażenia powstałe w następstwie złamań żeber lub mostka znacznie rzadziej wywołują stan bezpośredniego zagrożenia życia. Autorzy opisują przypadek próby samobójczej 61-letniego chorego leczonego psychiatrycznie. Chory trafił do szpitala z tkwiącym ostrzem noża wbitym w lewą komorę serca. Pacjenta operowano w trybie natychmiastowym, dokonując zszycia mięśnia uszkodzonej lewej komory serca. W przebiegu pooperacyjnym odnotowano przedłużony drenaż opłucnej. Chory został wypisany w stanie dobrym w 23. dobie leczenia. Został skierowany na oddział psychiatryczny w celu dalszego leczenia.