ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAWpływ intubacji dooskrzelowej przy użyciu różnych środków zwiotczających na wybrane parametry krążeniowo-oddechowe - Misiołek, Hanna; Tombarkiewicz, Marek; Rutkowska, Katarzyna; Podwińska, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Coraz większa liczba dostępnych w praktyce klinicznej niedepolaryzujących środków zwiotczających spowodowana jest poszukiwaniem idealnego środka do intubacji, który mógłby zastąpić chlorek suksametonium, wycofywany powoli z powszechnego, rutynowego użycia. Cel pracy: Ocena porównawcza wybranych parametrów wentylacyjnych i hemodynamicznych podczas intubacji dooskrzelowej. Materiał i metody: Prowadzone badania miały charakter prospektywny, randomizowany i wykonywane były metodą podwójnej ślepej próby. Wyodrębniono 3 grupy chorych znieczulanych z wentylacją jednym płucem, przy użyciu rurki dooskrzelowej typu Robertshawa. Grupa I – do zwiotczenia zastosowano rocuronium w dawce 1,0 mg/kg–1 m.c., a następnie kontynuowano wlew ciągły z przepływem 5–10 mcg/kg/min–1. Grupa II – do zwiotczenia zastosowano cisatrakurium w dawce 0,1 mg/kg–1 m.c., a następnie wlew ciągły 1–1,5 mcg/kg/min–1. Grupa III – do zwiotczenia zastosowano chlorek suksametonium w dawce 1,5 mg/kg–1 m.c., po wcześniejszej prekuraryzacji środkiem niedepolaryzującym pankuronium, który następnie stosowano w dawce podtrzymującej 8–10 mcg/kg/min–1 we wlewie ciągłym. Analizie poddano: dane demograficzne, częstość akcji serca, skurczowe ciśnienie systemowe i ośrodkowe ciśnienie żylne w określonych punktach czasowych oraz obecność zaburzeń rytmu serca w trakcie laryngoskopii oraz po zaintubowaniu pacjenta. Oceniane parametry wentylacyjne stanowiły wartości: wydechowego dwutlenku węgla, szczytowego ciśnienia w drogach oddechowych, średniego ciśnienia oddechowego i ciśnienia plateau mierzonego w określonych punktach czasowych. Wyniki: W zakresie parametrów demograficznych badane grupy były jednorodne. W grupie III stwierdzono skurcz oskrzeli w badaniu osłuchowym (21%), co stanowiło znamiennie większy odsetek. Stwierdzono istotną różnicę w wartościach średnich ciśnień oddechowych w 5. minucie wentylacji obu płuc między badanymi grupami. Badanie zależności pomiędzy wartościami ciśnienia oddechowego a wartościami ETCO2 wykazało znamiennie dodatnią korelację obu tych parametrów w 5. minucie wentylacji TLV i 15. minucie wentylacji OLV jedynie w grupie III. Wnioski: Użycie wybranych środków zwiotczających do intubacji oskrzela pozostaje bez wpływu na zachowanie się parametrów hemodynamicznych, jedynie zastosowanie chlorku suksametonium w celu wykonania intubacji wybranego oskrzela powoduje wzrost oporów w drogach oddechowych, co pośrednio przekłada się na gorszą eliminację dwutlenku węgla.