Artykuł oryginalnyWpływ przebytych zabiegów angioplastyki wieńcowej oraz hospitalizacji z powodu zawału serca na poziom wiedzy i skuteczność edukacji zdrowotnej u osób z ostrym zawałem serca - Kubica, Aldona; Kochman, Wacław; Bogdan, Maria; Jurek, Aleksandra; Olejarczyk, Ewa; Magielski, Przemysław; Koziński, Marek; Grześk, Grzegorz; Wilczek, Rajmund; Sukiennik, Adam; Grześk, Elżbieta; Araszkiewicz, Aleksander (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Cel: Ocena wpływu przebytych zabiegów angioplastyki i wcześniejszych hospitalizacji z powodu zawału serca na poziom wiedzy o chorobie wieńcowej i skuteczność edukacji zdrowotnej prowadzonej u osób z ostrym zawałem serca. Metody: Badaną grupę stanowiło 146 kolejnych chorych (po uwzględnieniu zamieszczonych poniżej kryteriów wyłączenia) leczonych metodą angioplastyki wieńcowej z powodu ostrego zawału serca. Edukację zdrowotną prowadzono w trakcie hospitalizacji na podstawie specjalnie przygotowanej broszury. Badaną populację podzielono w zależności od wcześniej przebytej interwencji wieńcowej (PCI) (tak – n = 14, nie – n = 132) i wcześniejszej hospitalizacji z powodu zawału serca (tak – n = 26, nie – n = 120). Wyniki: Przyrost liczby poprawnych odpowiedzi po interwencji edukacyjnej stwierdzono wśród osób bez PCI w wywiadzie (p = 0,005). Porównane poziomu wiedzy pomiędzy grupami po PCI i bez PCI w wywiadzie, zarówno w ankiecie na początku hospitalizacji, jak i na końcu, nie wykazało istotnych różnic. Nie stwierdzono też różnic pod względem przyrostu liczby prawidłowych odpowiedzi. Przyrost liczby prawidłowych odpowiedzi u osób bez wcześniejszej hospitalizacji w wywiadzie był znamienny (p = 0,01). W grupie chorych z zawałem w wywiadzie przyrost był podobny, ale nie był istotny statystycznie. W obu porównywanych grupach liczba poprawnych odpowiedzi w pierwszej ankiecie była zbliżona, podobnie jak w ankiecie drugiej. Wnioski: Osoby po zabiegach interwencyjnych cechowały się nieco wyższym poziomem wiedzy na początku hospitalizacji, jednak wiedza ta nie wzrosła w trakcie pobytu w szpitalu, w przeciwieństwie do osób bez PCI w wywiadzie, u których zaobserwowano znamienny statystycznie przyrost liczby poprawnych odpowiedzi. Osoby, które wcześniej przebyły zawał serca, nie miały wyjściowo większej wiedzy niż pozostali, nie były także bardziej niż przeciętnie zaangażowane w zdobywanie ważnych dla własnego zdrowia informacji.