Artykuł przeglądowyPołączenie inhibitora enzymu konwertującego angiotensynę z antagonistą wapnia – nowy standard w skojarzonym leczeniu nadciśnienia tętniczego? - Jędrusik, Piotr; Lewandowski, Jacek (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Właściwie dobrane skojarzone leczenie hipotensyjne stwarza nadzieję na osiągnięcie celów terapeutycznych u większego odsetka pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, zwłaszcza w przypadku ciężkiego nadciśnienia, dużego lub bardzo dużego ryzyka sercowo-naczyniowego, a także u pacjentów, którym zaleca się niższe ciśnienie docelowe, tj. 130/80 mm Hg. Optymalna kombinacja leków hipotensyjnych nie została jednak ustalona. W ostatnio opublikowanym badaniu ACCOMPLISH wykazano przewagę kombinacji inhibitora enzymu konwertującego angiotensynę (angiotensin converting enzyme – ACE) i antagonisty wapnia z grupy pochodnych dihydropirydyny nad połączeniem inhibitora ACE i diuretyku tiazydowego pod względem wpływu na chorobowość i umieralność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Na podstawie tych danych można sądzić, że połączenie inhibitora ACE i antagonisty wapnia z grupy pochodnych dihydropirydyny może być preferowanym leczeniem hipotensyjnym pierwszego rzutu u wielu pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.