Artykuł oryginalnyWpływ regularnej aktywności fizycznej na aktywność aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej oraz wybrane parametry biochemiczne u otyłych kobiet z zespołem metabolicznym - Hen, Katarzyna; Bogdański, Paweł; Pupek-Musialik, Danuta (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Wprowadzenie: Potencjalne znaczenie kliniczne nieznacznie zwiększonych wartości enzymów wątrobowych lub mieszczących się w górnym przedziale zakresu referencyjnego w świetle dowodów z ostatnich lat wzbudza żywe dyskusje. Cel: Celem pracy była ocena wpływu 6-miesięcznej, regularnej aktywności fizycznej na aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST) oraz na wybrane parametry biochemiczne otyłych pacjentek z zespołem metabolicznym. Materiał i metody: Do badania włączono 20 kobiet w wieku 23–65 lat z rozpoznanym zespołem metabolicznym. Badana grupa uczestniczyła w 6-miesięcznym programie aktywności fizycznej pod opieką fizjoterapeuty. U wszystkich uczestniczek przed włączeniem do programu oraz po 6 mies. oznaczono aktywności aminotransferaz, stężenia gospodarki lipidowej, glukozy na czczo oraz białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP). Wyniki: Po 6-miesięcznej zwiększonej aktywności fizycznej stwierdzono znamienne statystycznie zmniejszenie stężenia triglicerydów, zwiększenie stężenia frakcji HDL cholesterolu oraz zmniejszenie obwodu pasa. Stwierdzono tendencję do redukcji stężenia białka CRP. Wykazano znamienne statystycznie zmniejszenie aktywności zarówno ALT, jak i AST. Wnioski: 1. Regularna aktywność fizyczna w korzystny sposób modyfikuje profil parametrów gospodarki lipidowej, wiąże się także ze zmniejszeniem obwodu pasa. 2. Regularna aktywność fizyczna zmniejsza nasilenie przewlekłego procesu zapalnego o niskiej aktywności obserwowanego u chorych z zespołem metabolicznym. 3. Regularna aktywność fizyczna u kobiet z zespołem metabolicznym w korzystny sposób wpływa na funkcję wątroby, co wyraża się zmniejszeniem aktywności ALT i AST. 4. Otrzymany wynik badania sugeruje, że związek między aktywnością fizyczną a redukcją ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego może być obrazowany zmniejszonymi aktywnościami ALT i AST, co wymaga dalszych badań prospektywnych.