Artykuł oryginalnyBłędy żywieniowe w dietach z broszur proponowanych chorym na cukrzycę - Borkowska, Karolina; Górska, Maria; Pawłowska, Danuta; Winkiewicz, Beata; Pietrowski, Piotr; Mirończuk, Iwona; Malinowska, Magdalena (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Wprowadzenie: Prawidłowe żywienie w cukrzycy jest jedną z podstawowych form terapeutycznych prowadzących do wyrównania glikemii. Cel: Ocena składu i jakości jadłospisów dostępnych w przychodniach lekarzy pierwszego kontaktu oraz poradniach diabetologicznych przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Materiał i metody: Materiał do analizy stanowiło 49 różnych jadłospisów o kaloryczności 1500 kcal/dobę, przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Wartość odżywczą analizowanych jadłospisów oceniano za pomocą programu komputerowego Dietetyk2. Wyniki: W analizowanych dietach stwierdzono duże różnice minimalnej i maksymalnej wartości energetycznej, jak również poszczególnych składników diety. W diecie wykazano duży udział węglowodanów – laktozy oraz sacharozy. Odnotowano zbyt niską podaż tiaminy, ryboflawiny i witaminy D, niedobór wapnia, cynku, magnezu i żelaza, natomiast duży udział fosforu i sodu. Wnioski: Długotrwałe utrzymanie tego typu nieprawidłowości może być przyczyną poważnych następstw zdrowotnych.