Rozpoznawanie i leczenie chorób gastroenterologicznych u kobiet w ciąży - Waluga, Marek; Hartleb, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Podczas ciąży pojawiają się często objawy chorób przewodu pokarmowego i wątroby. Zwiększone stężenia hormonów żeńskich są częściowo lub w pełni odpowiedzialne za takie objawy, jak palenie zamostkowe, nudności, wymioty i zaparcia. Przekrój problemów medycznych w ciąży rozciąga się od niewinnych objawów do chorób zagrażających życiu matki i płodu. Priorytetem terapeutycznym jest uzyskanie kontroli nad objawami chorobowymi za pomocą leków stwarzających nikłe ryzyko uszkodzenia płodu. Większość leków zalecanych w nieswoistych chorobach zapalnych jelit można stosować w ciąży, jednak ich włączenie powinno być poprzedzone zbilansowaniem korzyści i niebezpieczeństw. Choroby wątroby mogą przypadkowo współistnieć z ciążą lub zostać przez nią wyindukowane, np. cholestaza ciężarnych, uszkodzenie wątroby w czasie rzucawki, zespół HELLP (HELLP syndrome) lub drobnokroplowe stłuszczenie wątroby. Swoiste dla ciąży choroby wątroby z ciężkim przebiegiem klinicznym są wskazaniem do pilnego zakończenia ciąży. Niniejsza praca stanowi przegląd chorób przewodu pokarmowego i wątroby w ciąży i omawia najlepsze opcje terapeutyczne.