Aktywacja Cu/Zn-SOD u chorych na raka trzustki - Myśliwiec, Piotr; Kędra, Bogusław; Kukliński, Adam; Pawlak, Krystyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Reaktywne formy tlenu w przebiegu raka trzustki mogą działać mitogennie i stymulować proliferację. Cu/Zn-SOD coraz częściej opisuje się jako ważny element komórkowych mechanizmów antyoksydacyjnych. Cel: Celem pracy była ocena stężenia Cu/Zn-SOD w osoczu chorych na raka trzustki, leczonych chirurgicznie, oraz analiza stosunku Cu/Zn-SOD do nadtlenków, a także danych klinicznych i histopatologicznych. Materiał i metody: Stężenie osoczowe Cu/Zn-SOD oraz nadtlenków zbadano przy użyciu techniki ELISA u 31 chorych na raka trzustki oraz u 14 zdrowych ochotników. U pacjentów ponownej oceny dokonano w 10. dobie po operacji. Wyniki: Wykazano 3-krotne zwiększenie stężenia osoczowego Cu/Zn-SOD u chorych na raka trzustki (p < 0,001) w porównaniu z grupą kontrolną. Także stężenie nadtlenków było większe u pacjentów z nowotworami (p < 0,001) niż w grupie kontrolnej. W porównaniu z badaniem przedoperacyjnym ocena w 10. dobie po operacji z powodu raka trzustki wykazała zwiększenie stężenia osoczowego Cu/Zn-SOD (p < 0,05) w przeciwieństwie do nadtlenków, których stężenie po operacji zmniejszyło się (p < 0,05). Stężenie nadtlenków było większe u chorych na raka trzonu trzustki niż u pacjentów z rakiem głowy tego narządu (p < 0,05). Wnioski: Po raz pierwszy wykazano wzrost aktywności Cu/Zn-SOD oraz stężenia nadtlenków w krwiobiegu chorych na raka trzustki. Leczenie chirurgiczne prowadziło do zwiększenia aktywności Cu/Zn-SOD oraz zmniejszenia stężenia nadtlenków.