Występowanie przeciwciał dla białka CagA i cytotoksyny wakuolizującej VacA u dzieci z zakażeniem Helicobacter pylori - Gościniak, Grażyna; Biernat, Monika; Grabińska, Joanna; Iwańczak, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Streszczenie Wprowadzenie: Zakażenie Helicobacter pylori (H. pylori) nabywa się najczęściej w dzieciństwie. Rodzaj występujących zmian chorobowych zależy nie tylko od czynników wirulencji drobnoustroju, ale również od odpowiedzi immunologicznej gospodarza. Cel: Określenie częstości występowania przeciwciał klasy IgG przeciwko swoistym dla H. pylori antygenom CagA (120 kDa) i VacA (95 kDa) u dzieci z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego. Materiał i metody: Przedmiotem badań były próbki surowic pochodzące od dzieci (n = 200) w wieku 4–18 lat, z przewlekłym zapaleniem żołądka (n = 130), chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy (n = 39), chorobą refluksową przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD) (n = 19) i chorobą trzewną (n = 12). Obecność przeciwciał klasy IgG skierowanych przeciwko H. pylori wykrywano w surowicy metodą ELISA i Western blot. Wyniki: Spośród przebadanych 200 próbek surowicy najczęściej wykrywano przeciwciała skierowane przeciwko antygenowi CagA H. pylori, bo aż u 70% dzieci. U pacjentów z przewlekłym zapaleniem żołądka obecność przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom o ciężarze 120 i 95 kDa wykazano u 61,54 i 37,69% badanych, a u dzieci z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy u 92,31 i 82,05%. U dzieci z chorobą trzewną przeciwciała anty-CagA oraz anty-VacA występowały w 83,33 i 75% przypadków. Największą częstość pojawiania się przeciwciał anty-VacA oraz anty-CagA obserwowano u najmłodszych dzieci (84,2% przypadków). Wnioski: Przeciwciała skierowane przeciwko CagA i VacA występują częściej u dzieci z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy niż z przewlekłym zapaleniem żołądka. Duża częstość występowania przeciwciał dla cytotoksyny wakuolizującej VacA i białka CagA u małych dzieci może wynikać ze znacznego odsetka zakażeń szczepami CagA+, VacA+ na terenie Dolnego Śląska.