Jakość życia w nieswoistych zapaleniach jelit. Analiza i walidacja nowego narzędzia badawczego - Andrzejewska, Joanna; Talarska, Dorota (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Nieswoiste choroby zapalne jelit obejmują wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC). Mają charakter przewlekły, przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji, w różnych odstępach czasu. Wśród czynników etiologicznych podkreśla się przede wszystkim uwarunkowania genetyczne, środowiskowe oraz reakcje odpornościowe. Niezależnie od czynnika etiologicznego istotną rolę w patogenezie obu chorób odgrywają mechanizmy immunologiczne. Objawy choroby zależą od umiejscowienia, rozległości i stopnia zaawansowania zmian zapalnych. Nieswoiste choroby zapalne jelit pojawiają się najczęściej u osób między 20. a 40. rokiem życia, czyli w czasie pełnej aktywności społecznej, w tym zawodowej. Dolegliwości utrzymujące się w obrębie układu pokarmowego oraz innych narządów znacznie ograniczają ich funkcjonowanie biopsychospołeczne oraz negatywnie wpływają na ich jakość życia. Celem artykułu jest przegląd piśmiennictwa dotyczącego jakości życia pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit (NZJ), specyficznych narzędzi do ich pomiaru oraz adaptacji kulturowej Rating Form of IBD Patients Concerns (RFIPC).