Ocena skuteczności i bezpieczeństwa topotekanu w leczeniu chorych na nabłonkowego raka jajnika, uprzednio przeleczonych - Korniluk, Jan; Bodnar, Lubomir; Miedzińska-Maciejewska, Magdalena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Cel: Określenie skuteczności i toksyczności topotekanu, stosowanego jako leczenie ratunkowe u chorych na zaawansowaną postać nabłonkowego raka jajnika uprzednio przeleczonych chemicznie. Pacjentki i metody: 15 chorych na zaawansowaną postać nabłonkowego raka jajnika uprzednio przeleczonych cytostatykami poddano terapii topotekanem. Topotekan podawany był w 30-minutowym wlewie dożylnym w dawce 1,5 mg/m2 przez 5 kolejnych dni w cyklach co 21 dni. Toksyczność leczenia oceniano na podstawie kryteriów NCI CTC (National Cancer Institute Common Toxicity Criteria). Wyniki: 15 pacjentek włączonych do badania otrzymało przynajmniej dwa kursy topotekanu (średnio 4, przedział 2–6). Wśród tej grupy 46 proc. (7/15) miało chorobę wrażliwą, 27 proc. (4/15) oporną, a 27 proc. (4/15) przetrwałą zgodnie z definicją oporności na pochodne platyny. Analizując odpowiedzi, wśród 9 chorych ze zmianą mierzalną stwierdzono całkowitą remisję (CR) u 11,1 proc. (1/9 ocenialnych pacjentek), częściową remisję (PR) u 22,2 proc. (2/9), stabilizację choroby (SD) u 33,3 proc. (3/9) progresję choroby (PD) u 33,3 proc. (3/9). Średni czas do progresji wyniósł 4,2 mies., SD±1,47 (przedział 2–6). Średni czas przeżycia 7,33 mies., SD±3,57 (przedział 3–15). U 46,6 proc. (7/15) chorych w trakcie leczenia wystąpiła neutropenia III i IV stopnia wg NCI, niedokrwistość wymagająca przetoczenia koncentratu krwinek czerwonych pojawiła się u 66,6 proc. (10/15), a 33,3 proc. (5/15) miało trombocytopenię IV stopnia wg NCI. Z toksyczności niehematologicznych III stopnia najczęściej obserwowano wyłysienie u 53,3 proc. Nie stwierdzono zgonów związanych z toksycznością leku. Wnioski: Topotekan jest cytostatykiem wykazującym aktywność względem raka jajnika u chorych uprzednio przeleczonych. Toksyczność, szczególnie hematologiczna, wymaga odpowiedniego postępowania.