Opis przypadkuZapalne linijne brodawkowate znamię naskórkowe – opis przypadku - Misterska, Małgorzata; Szulczyńska-Gabor, Joanna; Wolnik-Trzeciak, Grażyna; Walkowiak, Hanna; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Zapalne linijne brodawkowate znamię naskórkowe (inflammatory linear verrucous epidermal nevus – ILVEN) jest rzadko występującą odmianą znamienia naskórkowego o morfologii zbliżonej do wykwitów łuszczycowych. Cechuje się wczesnym początkiem, pojawia się przy urodzeniu lub w pierwszych latach życia. Zmianom skórnym towarzyszy stan zapalny i intensywny świąd. W pracy przedstawiono przypadek 51-letniego mężczyzny, u którego pierwsze ognisko chorobowe powstało w wieku dorosłym i miało charakter linijnego, rumieniowo-brodawkującego, silnie swędzącego, rozległego pasma zlokalizowanego na bocznej powierzchni kończyny dolnej prawej. W badaniu histologicznym stwierdzano cechy łuszczycy. Klasyczne leczenie przeciwłuszczycowe przyniosło krótkotrwałą poprawę stanu klinicznego