Opis przypadkuNecrobiosis lipoidica diabeticorum – opis przypadku - Kowzan-Korman, Alicja; Rosińska-Więckowicz, Anna; Olek-Hrab, Karolina; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Obumieranie tłuszczowate cukrzycowe (necrobiosis lipoidica diabeticorum – NLD) jest dermatozą współistniejącą z cukrzycą. Necrobiosis lipoidica (NL) występuje bardzo rzadko – szacuje się, że dotyczy mniej niż 1% chorych na cukrzycę. Z kolei u pacjentów z już rozpoznanym NL odsetek chorych na cukrzycę stanowi ponad 60%. W pracy przedstawiono przypadek 16-letniej pacjentki chorującej od 10 lat na cukrzycę insulinozależną typu 1, u której rozpoznano NLD