Artykuły oryginalneTłuszczakowatość - Iljin, Aleksandra; Kruk-Jeromin, Julia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Tłuszczakowatość jest nadmierną akumulacją tkanki tłuszczowej, głównie na kończynach, tułowiu i pośladkach, czasem współistnieje z tłuszczakami narządowymi. W etiopatogenezie poza zmianami patologicznymi brunatnej tkanki tłuszczowej, zaburzeniami lipidowymi i czynnikami dziedzicznymi podkreśla się wpływ alkoholizmu, schorzeń układu nerwowego i chorób metabolicznych. Chirurgiczne leczenie obejmuje wycięcie zmian, jednoczesne odsysanie i wycięcie tkanki tłuszczowej, a także izolowane liposukcje bądź lipolizy, niekiedy w skojarzeniu z odpowiednią dietą i terapią farmakologiczną. Materiał i metody: W Klinice Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 1999–2008 leczono 6 osób z obecnością mnogich tłuszczaków powłok. W pracy przedstawiono: analizę etiopatogenezy zmian, współistnienie innych zaburzeń oraz metody chirurgicznego leczenia guzów. Wyniki: Wczesne i odległe wyniki pooperacyjne u chorych były dobre. Wnioski: W badanej grupie nie potwierdzono udziału czynników etiopatogenetycznych czy współistnienia podobnych zmian narządowych.