Artykuły poglądoweLeczenie przewlekłego wyprysku rąk - Batycka-Baran, Aleksandra; Baran, Wojciech; Szepietowski, Jacek (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wyprysk rąk jest powszechną dermatozą i występuje z częstością ok. 10% w populacji ogólnej. Jest on także najczęściej diagnozowaną dermatozą zawodową. Chorobę tę wywołują różne czynniki, najczęściej liczne substancje drażniące i alergeny kontaktowe. Oprócz wieloczynnikowej etiopatogenezy, wyprysk rąk charakteryzuje różnorodna morfologia zmian skórnych. Ze względu na często przewlekły i nawrotowy przebieg schorzenie to istotnie wpływa na jakość życia pacjentów i stanowi duży problem społeczno-ekonomiczny. Istnieje wiele opcji terapeutycznych w leczeniu tej dermatozy, ale w wielu przypadkach, mimo dobrego krótkotrwałego efektu leczenia, nie udaje się osiągnąć trwałej remisji. Jak wynika z dokonanego przeglądu piśmiennictwa, istnieje stosunkowo niewielka liczba badań klinicznych oceniających skuteczność poszczególnych metod terapeutycznych, co nie ułatwia tworzenia wytycznych leczenia tej dermatozy. Kolejną nadzieją dla pacjentów są nowoczesne leki, takie jak alitretinoina, której skuteczność i bezpieczeństwo w leczeniu potwierdzają wyniki przeprowadzonych badań klinicznych.