W krainie hipokryzji – rozmowa z Eleonorą Zielińską - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Komitet bioetyczny miał być jedynie przystawką do urzędu sprawującego funkcję policji embrionalnej – mówi w wywiadzie dla Menedżera Zdrowia prof. Eleonora Zielińska, prawniczka, wykładowczyni Uniwersytetu Warszawskiego, członkini zespołu Jarosława Gowina ds. bioetyki. – W sprawie „in vitro”, w sprawie prawnego statusu zarodka zgody nie było, i nigdy nie będzie. Należy ją więc zostawić na uboczu i przyjąć, że jest to status specjalny – dodaje.