Szpitale ostatniej szansy – rozmowa z prof. Jackiem Ryszem - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Państwo musi określić, jaka jest rzeczywista rola szpitali klinicznych w służbie zdrowia. Szpitale kliniczne, zwłaszcza w dobie narastającego kryzysu w ochronie zdrowia, muszą mieć czytelne zasady funkcjonowania – mówi prof. Jacek Rysz, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Wojskowej Akademii Medycznej – Centralnego Szpitala Weteranów w Łodzi.