Ceny z sufitu na ziemię - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Wielu świadczeniodawców nie liczy realnych kosztów. Zwyczajnie nie chce im się rzetelnie przyjrzeć. Bo rzeczywista wycena kosztów mogłaby osłabić pozycję całych grup specjalistów. Ceny świadczeń nie opierają się na wyliczeniach kosztów, lecz na niepisanym diagramie, którego podstawą są ceny wynegocjowane dziesięć lat temu. By to zmienić – utwórzmy Agencję Taryfikacji Kosztów Medycznych.