Równanie w górę - Bondaryk, Katarzyna; Iwanowski, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2009)
Badania kliniczne to dziedzina już dość szczegółowo regulowana. Wkrótce pojawią się nowe przepisy. Niektóre mogą budzić kontrowersje, np. sankcje proponowane wobec badacza, które – zdaniem przeprowadzających inspekcję badania – nie dopełnił jakiegoś obowiązku. Problemem jest to, że od decyzji inspekcji nie ma odwołania.