Sterylizacja nie za wszelką cenę - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Sprawnie funkcjonujący dział centralnej sterylizacji to czysty – w przenośni i dosłownie – zysk. Dobre wyposażenie do zapobiegania zakażeniom jest kosztowne, brak właściwego sprzętu jednak kosztuje dużo więcej. Dochodzi do tego niepotrzebne cierpienie pacjenta, koszty dodatkowej hospitalizacji i pracy personelu, a także ewentualnych odszkodowań. W jaki sposób zorganizować dział centralnej sterylizacji, tak aby skorzystali nie tylko pacjenci, ale także budżet szpitala?