Kliniki na sprzedaż - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
W żadnym innym europejskim państwie w ostatnich 15 latach nie zostało sprywatyzowanych tak wiele, i w dodatku tak dużych publicznych szpitali, jak w Niemczech. W żadnym innym nie sprywatyzowano też kliniki uniwersyteckiej. W Niemczech mają siedziby największe koncerny szpitalne Europy.