Bardzo dobrze – czyli trójka z plusem - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Za pozytywną stronę reformy sprzed 10 lat można uznać wzrost nakładów na ochronę zdrowia. Zaczynaliśmy od 21 mld zł. Obecnie mamy przeszło 20 mld zł więcej. Co w zamian za to? Wzrosła z pewnością podaż na usługi zdrowotne, co jest związane ze starzeniem się społeczeństwa oraz coraz większymi oczekiwaniami w stosunku do opieki medycznej, spowodowanymi pojawianiem się nowych możliwości rozpoznawania i leczenia chorób. Dziwnie funkcjonująca, jak na cele przed nią stawiane podstawowa opieka zdrowotna, całkowicie inaczej wyglądające niż w roku 1999 szpitale i rozwijająca się prywatna medycyna .