Sesja plenarna INowe leki w twardzinie układowej - Rudnicka, Lidia; Sicińska, Justyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Poglądy na temat leczenia twardziny układowej (systemic sclerosis – SSc) ulegały w ostatnich latach istotnej ewolucji. Obecnie uważa się, że w twardzinie układowej o łagodnym przebiegu wystarczające może być zastosowanie leków poprawiających mikrokrążenie obwodowe. Jedynym lekiem immunosupresyjnym o udokumentowanym wpływie na nasilenie stwardnień i włóknienia płuc pozostaje cyklofosfamid. Wprowadzenie bosentanu oraz skuteczne zastosowanie, poza wskazaniami rejestracyjnymi, mykofenolanu mofetilu i sildenafilu spowodowało przełom w leczeniu tej choroby. Największe nadzieje wiąże się z możliwością leczenia SSc lekami biologicznymi, w tym w szczególności rituksymabem i innymi lekami hamującymi aktywność limfocytów B.