Sesja plenarna IToczeń rumieniowaty noworodków - Błaszczyk, Maria (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Toczeń rumieniowaty noworodków (neonatal lupus erythematosus – NLE) jest rzadką odmianą tocznia, która występuje u 1–2% dzieci urodzonych z matek z przeciwciałami Ro/La. U matek stwierdza się toczeń rumieniowaty układowy, zespół Sjögrena lub niezdefiniowaną chorobę tkanki łącznej, a część z nich może być całkowicie bezobjawowa. Głównymi objawami NLE są zmiany skórne i całkowity blok przedsionkowo-komorowy. Mogą wystąpić ponadto zmiany hematologiczne i objawy cholestazy. W surowicy noworodków stwierdza się przeciwciała Ro/La biernie przeniesione od matki. Zmiany skórne odpowiadają zmianom obserwowanym u dorosłych z podostrym skórnym toczniem rumieniowatym i często są prowokowane przez promieniowanie ultrafioletowe. Blok przedsionkowo-komorowy powstaje około 22.–30. tygodnia ciąży i jest nieodwracalny, natomiast pozostałe objawy ustępują najczęściej samoistnie, równolegle do negatywizacji serologicznej. W pracy omówiono patogenezę zmian skórnych i zmian w sercu oraz postępowanie u ciężarnych obarczonych ryzykiem urodzenia dziecka z objawami NLE.