Sesja plenarna IVZnamiona melanocytowe wrodzone - Włodarkiewicz, Adam; Sobjanek, Michał; Michajłowski, Igor (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Znamiona barwnikowe wrodzone to występujące stosunkowo często łagodne proliferacje melanocytów. Stanowią one niezwykle różnorodną pod względem morfologicznym grupę zmian skórnych niosących ze sobą wiele poważnych implikacji klinicznych. Przede wszystkim zagrażają rozwojem czerniaka, mogą sugerować obecność melanozy nerwowo-skórnej lub łączyć się z innymi problemami rozwojowymi, takimi jak zespół zakotwiczenia rdzenia kręgowego. Najczęściej stanowią deformacje ciała nieakceptowane z punktu widzenia kosmetycznego i stają się powodem poważnych zaburzeń psychospołecznych, z czasem także związanych z następstwami wielokrotnych interwencji chirurgicznych.