Forum profesorskieBorelioza z Lyme u dzieci - Ołdak, Elżbieta; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Borelioza z Lyme u dzieci jest wielonarządowym zakażeniem powodowanym przez co najmniej cztery genogatunki krętka Borrelia burgdorferi sensu lato (B. burgdorferi sensu stricto, B. garinii, B. afzelii i B. spielmani). Najczęstszym klinicznym objawem wczesnego stadium zakażenia są zmiany skórne o charakterze rumienia pełzającego i pseudochłoniaka skóry. Wczesne zmiany chorobowe poza skórą objawiają się jako neuroborelioza oraz zapalenie stawów. Objawy późnego stadium boreliozy z Lyme, takie jak acrodermatitis chronica atrophicans, występują u dzieci rzadko. Profilaktyka, wcześnie ustalone rozpoznanie i leczenie są kluczem do zapobiegania odległym, wielonarządowym powikłaniom boreliozy z Lyme.