Skuteczna terapia zespołu limfoproliferacyjnego po przeszczepieniu allogenicznych komórek hematopoetycznych z powodu opornej choroby Hodgkina - Krenska, Anna; Styczyński, Jan; Dębski, Robert; Pogorzała, Monika; Małkowski, Bogdan; Wysocki, Mariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Nową opcją terapeutyczną w opornej i nawrotowej postaci choroby Hodgkina jest przeszczepienie allogenicznych komórek hematopoetycznych (allo-HSCT). Jednocześnie terapia immunosupresyjna wobec limfocytów T jest czynnikiem ryzyka rozwoju poprzeszczepowego zespołu limfoproliferacyjnego (posttransplant lymphoproliferative disorder – PTLD). Innymi uznanymi czynnikami ryzyka rozwoju PTLD u pacjentów po transplantacji allogenicznych komórek hematopoetycznych są: przeszczep od dawcy niespokrewnionego lub częściowo zgodnego, deplecja T-komórkowa, użycie ATG lub OKT3, niezgodność serologiczna EBV pomiędzy dawcą i biorcą oraz stan po splenektomii. Ryzyko rozwoju PTLD wzrasta wraz z liczbą czynników ryzyka. W pracy przedstawiono opis przypadku pacjenta z oporną i nawrotową chorobą Hodgkina, u którego przeprowadzono allo-HSCT. W 90. dobie po transplantacji doszło do rozwoju PTLD, potwierdzonego badaniem histologicznym, metodą reakcji łańcuchowej polimerazy (polymerase chain reaction – PCR) (EBV-DNA-emia) oraz badaniem pozytronowej tomografii emisyjnej (CT-PET). U pacjenta zastosowano redukcję immunosupresji (RI) oraz 8 cykli rituksymabu, uzyskując całkowitą remisję. Monitorowanie leczenia prowadzono, oznaczając EBV-DNA-emię oraz wykonując badania CT-PET. Z powodu braku objawów reakcji GVHD/GVT (przeszczep przeciwko gospodarzowi/przeszczep przeciwko guzowi) u pacjenta wykonano infuzję limfocytów dawcy (DLI), po której u pacjenta rozwinął się GVHD. Rok po allo-HSCT pacjent pozostaje w remisji choroby zasadniczej i EBV-PTLD, potwierdzonej badaniem CT-PET i PCR (EBV-DNA-emia). Przedstawiony przypadek potwierdza, że allo-HSCT z reakcją GVHD odgrywa rolę w leczeniu opornej i nawrotowej postaci choroby Hodgkina. Jednocześnie na podstawie własnych doświadczeń i danych z piśmiennictwa autorzy rekomendują terapię PTLD z zastosowaniem rituksymabu oraz redukcją immunosupresji