Kilkuletnia obserwacja zropiałej torbieli trzustki, która ostatecznie okazała się nowotworem – opis przypadku - Chorąży, Marek; Jabłońska, Dorota; Skrzypek, Elżbieta; Nasiek-Palka, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
W pracy opisano przypadek 48-letniej chorej z olbrzymią zropiałą torbielą trzustki, u której po 4 latach stwierdzono cechy złośliwego procesu nowotworowego. Pomimo wielokrotnego drenażu zewnętrznego pod kontrolą USG oraz leczenia chirurgicznego u chorej nie uzyskano zadowalającego efektu terapeutycznego. W pobieranych wielokrotnie wycinkach do badania histopatologicznego nie zaobserwowano rozrostu patologicznego. Badane w początkowym okresie markery nowotworowe wykazywały prawidłowe wartości. Po 4 latach diagnostyki i leczenia zaobserwowano zmianę obrazu torbieli w badaniu USG, stwierdzono ogniska przerzutowe w wątrobie, a pobrane wycinki zarówno z torbieli, jak i wątroby pozwoliły na rozpoznanie gruczolakoraka. Badanie markerów nowotworowych w tym okresie wykazało ich patologiczne wartości. Na podstawie własnych wcześniejszych obserwacji podobnych przypadków autorzy sugerują, że w opisanym przypadku proces nowotworowy nie był obecny od początku, a do zezłośliwienia doszło w trakcie trwania choroby. Wydaje się, że jednym z kryteriów sugerujących zmianę charakteru torbieli z łagodnej na złośliwą może być ewolucja obrazu torbieli w badaniu USG. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie trudności diagnostycznych tego typu przypadków.