Polimorfizm Ser326Cys genu hOGG1 u chorych na raka piersi w wieku pomenopauzalnym z regionu łódzkiego - Sobczuk, Anna; Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Zadrożny, Marek; Baszczyński, Jakub; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Zmniejszenie zdolności naprawy DNA zwiększa ryzyko powstania różnych typów nowotworów, w tym raka piersi. Polimorfizm w genach naprawy DNA może wpływać na niestabilność genetyczną i proces transformacji nowotworowej. W pracy analizowano rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmu Ser326Cys genu hOGG1 u chorych na raka piersi w wieku pomenopauzalnym. Krew uzyskano od 100 kobiet chorych na raka piersi i od grupy kontrolnej (n = 106). Polimorfizm został określony w wyniku reakcji PCR-RFLP. Nie stwierdzono związku pomiędzy polimorfizmem Ser326Cys genu hOGG1 a rakiem piersi. Rozkład genotypów polimorfizmu Ser326Cys w grupie badanej i kontrolnej nie różnił się znacząco (p > 0,05) od rozkładu zgodnego z prawem Hardy’ego-Weinberga. Nie było znaczących różnic (p > 0,05) w rozkładzie genotypów i częstości alleli pomiędzy grupami różnego stopnia zaawansowania nowotworu. Wyniki sugerują, że polimorfizm Ser326Cys genu hOGG1 może nie być związany z rozwojem raka piersi u kobiet z regionu łódzkiego.