Aktywność transkrypcyjna genów szlaków sygnalizacyjnych receptora VEGFR-2 w raku szyjki macicy wyznaczona techniką mikromacierzy oligonukleotydowych - Banyś, Anna; Orchel, Joanna; Mazurek, Urszula; Michalski, Bogdan; Drosdzol, Agnieszka; Skrzypulec, Violetta; Jankowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Transformacja nowotworowa nie jest zazwyczaj następstwem uszkodzenia funkcji pojedynczego genu, lecz ich całych zespołów, kontrolujących liczne szlaki metaboliczne i regulacyjne w komórce. Celem pracy było wytypowanie genów kodujących białka ścieżek sygnałowych receptora VEGFR-2 spełniającego osiową funkcję w angiogenezie nowotworowej, których aktywność transkrypcyjna istotnie różni się w wycinkach płaskonabłonkowego raka szyjki macicy od wycinków ocenionych histopatologicznie jako prawidłowe. Profil ekspresji genów wyznaczono metodą mikromacierzy oligonukleotydowych HGU 133 A (Affymetrix), umożliwiających analizę 22283 mRNA, spośród których wyselekcjonowano 128 transkryptów uczestniczących w ścieżkach sygnałowych aktywowanych przez VEGFR-2. Po normalizacji wyników w programie RMA Express, typowano trzema metodami geny różnicujące wycinki szyjki macicy. Otrzymane wyniki, niezależnie od metody analizy, wykazały, że do genów różnicujących wycinki szyjki macicy od raka płaskonabłonkowego należą VEGFA i Spk1.