Estetrol – potencjalne zastosowania w ginekologii i onkologii ginekologicznej - Piechota, Eliza; Baranowski, Włodzimierz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Estetrol jest steroidem produkowanym przez wątrobę płodu. Odkryto go ponad 40 lat temu. Wówczas badano jego rolę jako markera ciąży wysokiego ryzyka. Badania przerwano, gdyż nie spełniał pokładanych w nim nadziei. W ostatnich latach estetrol znalazł się ponownie w centrum zainteresowania badaczy, ze względu na swoje właściwości zbliżone do SERM. W pracach przedklinicznych i klinicznych fazy II badana jest jego przydatność w łagodzeniu objawów menopauzy, profilaktyce osteoporozy, profilaktyce i leczeniu raka sutka oraz jako składnika estrogenowego (E) doustnych preparatów antykoncepcyjnych. Mimo obiecujących wyników dotychczasowych prac konieczne są dalsze badania w celu jednoznacznej oceny klinicznej przydatności estetrolu.