Nowoczesny szpital w rekordowym tempie - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Coraz częściej dyrekcje szpitali decydują się na budowę nowych lub rozbudowę już istniejących oddziałów za pomocą technologii modułowej. Polega ona na składaniu oddziałów placówek medycznych z przygotowanych wcześniej komponentów. Rozpoczęły się właśnie prace nad taką rozbudową Szpitala Wojewódzkiego w Opolu.