Wpływ lekoopornego wrzodziejącego zapalenia jelita grubego na liczbę włókien nerwowych immunoreaktywnych wobec peptydu CART (transkryptu regulowanego przez kokainę i amfetaminę) w obrębie błony śluzowej okrężnicy zstępującej u dzieci - Gonkowski, Sławomir; Kamińska, Barbara; Burliński, Piotr; Kroll, Anna; Całka, Jarosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Jelitowy układ nerwowy (enteric nervous system – ENS) jest zdolny do czynnościowych i neurochemicznych zmian pod wpływem różnorodnych czynników patologicznych. Jednym z nich jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego, które znacznie zmienia kodowanie chemiczne w obrębie ENS. Z drugiej strony, wśród szerokiej gamy enterycznych neurotransmiterów, występujących w obrębie jelit, peptyd CART (transkrypt regulowany przez kokainę i amfetaminę) jest jednym z najmniej poznanych, szczególnie jeżeli chodzi o jego funkcje w przebiegu procesów patologicznych. Cel: Celem badań była ocena zmiany gęstości CART-pozytywnych włókien nerwowych w obrębie błony śluzowej okrężnicy zstępującej podczas lekoopornego wrzodziejącego zapalenia jelita grubego u dzieci. Materiał i metody: Ocenę gęstości włókien immunoreaktywnych wobec CART przeprowadzono przy użyciu badań immunohistochemicznych w bioptatach pochodzących z okrężnicy zstępującej. Próbki pobrano od 5 pacjentów cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (grupa UC). Grupę kontrolną (grupa C) stanowili pacjenci (n = 5) hospitalizowani z powodu krwawienia z dolnych odcinków przewodu pokarmowego, u których na podstawie badania endoskopowego i histopatologicznego wykluczono stan zapalny. Średni wiek pacjentów wynosił 14,2 roku w grupie UC i 11,4 roku w grupie C. Wyniki: W błonie śluzowej okrężnicy zstępującej pacjentów cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego zaobserwowano znaczne zwiększenie się liczby CART-pozytywnych włókien nerwowych (5,94 ±0,53 w polu widzenia) w porównaniu z grupą kontrolną (2,11 ±0,58). Wnioski: Lekooporne wrzodziejące zapalenie jelita grubego powoduje wyraźny wzrost liczby CART-pozytywnych włókien nerwowych w błonie śluzowej okrężnicy zstępującej, co może sugerować udział tego peptydu w procesach patologicznych w obrębie przewodu pokarmowego człowieka.