Kto powinien liczyć koszty - Matusewicz, Wojciech; Musiałowicz, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Utwórzmy niezależną Agencję Taryfikacji Kosztów Świadczeń Medycznych – apelowaliśmy w trzecim numerze Menedżera Zdrowia . Przedstawiliśmy projekt powołania takiej Agencji autorstwa Michała Kamińskiego. Materiał stał się przyczynkiem do szerszej debaty na temat liczenia kosztów. W niniejszym numerze oddajemy w niej głos przedstawicielom Agencji Oceny Technologii Medycznych. – Nie wdając się w zbędne polemiki, należy zwrócić uwagę, że dostęp do wiarygodnych danych kosztowych i statystycznych niezbędny jest wielu podmiotom, o czym wspomnieliśmy wcześniej. Jakiej instytucji powierzyć to zadanie, jest sprawą drugorzędną, choć nie bez znaczenia jest fakt, że właśnie AOTM jest najbardziej zaawansowana w pracach koncepcyjnych, ma doświadczenia z prac pilotażowych – piszą Wojciech Matusewicz i Andrzej Musiałowicz z AOTM.