Apetyt na leki - Bochenek, Tomasz; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Lata 80. XX wieku przyniosły rozwój nowej dyscypliny – farmakoekonomiki ( pharmacoeconomics ). Badania farmakoekonomiczne wprowadziły nowy, ekonomiczny aspekt do stosowania leków. Korzystny wynik analizy farmakoekonomicznej oraz odpowiednie relacje między kosztami a rezultatami stosowania leku, coraz częściej stanowią dla firm farmaceutycznych kolejną poprzeczkę ( fourth hurdle ) do pokonania w drodze do rynku, obok udowodnienia bezpieczeństwa, skuteczności i jakości leku (Paul & Trueman, 2001). Ma ona charakter ekonomiczny, a jej pokonanie najczęściej jest wymagane podczas wprowadzania leku do refundacji.