Może być znacznie lepiej! - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Są szpitale lepiej i gorzej zarządzane. Różnice te wynikają z przyczyn obiektywnych lub subiektywnych. Szpitale kliniczne mają np. problemy finansowe, bo trafiają do nich najtrudniejsi pacjenci, którzy są jednocześnie najdrożsi, a Narodowy Fundusz Zdrowia nie płaci za nich więcej. Mimo więc nawet doskonałego zarządzania w tych placówkach pojawiają się problemy z pieniędzmi, a co za tym idzie – mają one większe trudności z zakupem nowoczesnego sprzętu niż dobrze zarządzane szpitale powiatowe czy wojewódzkie – mówi w wywiadzie dla Menedżera Zdrowia Łukasz Skibiński, prezes firmy TMS.