Specyfika pielęgniarskiej opieki pooperacyjnej nad chorym we wczesnym okresie po przeszczepie nerki - Kapała, Agnieszka (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
W artykule omówiono zagadnienie opieki pielęgniarskiej nad pacjentem we wczesnym okresie po przeszczepie nerki. Przedstawiono w nim komponenty opieki pielęgniarskiej nad chorym po przeszczepie nerki oraz wskazano na ich zasadność. Zaakcentowano znaczenie systematycznych pomiarów parametrów życiowych pacjenta wraz z ciągłą i dokładną oceną diurezy chorego. Poruszono także zagadnienie rozmowy, którą pielęgniarka przeprowadza z chorym w okresie potransplantacyjnym, oraz zasygnalizowano problem opieki nad chorym, u którego nastąpił odrzut przeszczepionego organu.