Odleżyny – wspólna płaszczyzna działań pielęgniarskich i rehabilitacyjnych u pacjenta leżącego - Malinowska, Katarzyna; Mikołajewska, Emilia (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Określenie pacjent leżący trafnie oddaje główny problem funkcjonalny. Pacjent leżący to ten, którego możliwości ruchowe są znacznie ograniczone lub zniesione. Różnorakość przyczyn takiego stanu wpływa jedynie na różny sposób prowadzenia leczenia celowego, natomiast pewne elementy opieki pozostają te same. Należy do nich profilaktyka przeciwodleżynowa. Odleżyny jako trudno gojące się rany są wynikiem ucisku i niedokrwienia tkanek. Rola personelu pielęgniarskiego w profilaktyce odleżynowej to głównie zachowanie czystej, suchej i dobrze nawilżonej skóry. Dodatkowo personel pielęgniarski regularnie zmienia ułożenie pacjenta na łóżku. Personel rehabilitacyjny zapewnia natomiast pobudzenie układu krążenia poprzez wykonywanie odpowiednich ćwiczeń. Działania rehabilitacyjne mogą być rozszerzone o zabiegi fizykalne. Dlatego też personel pielęgniarski i rehabilitacyjny powinny współpracować w celu niedopuszczenia do powstania odleżyn lub doprowadzenia do jak najszybszego ich wygojenia.