TORAKOCHIRURGIAChirurgiczne metody uszczelniania przecieku powietrza po zabiegach torakochirurgicznych - Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
W pracy przedstawiono współczesne poglądy na leczenie śród- i pooperacyjnych przecieków powietrza po resekcji miąższu płucnego. Przeciek powietrza jest jednym z najczęstszych powikłań pooperacyjnych w torakochirurgii. W pracy omówiono zarówno czynniki ryzyka wystąpienia tego powikłania, jak i sposoby zapobiegania oraz metody chirurgicznego leczenia. W oparciu o własne doświadczenia i przegląd piśmiennictwa podkreślono szczególne znaczenie: przedoperacyjnej identyfikacji chorych o zwiększonym ryzyku tego powikłania, profilaktyki śródoperacyjnej przecieku, kontroli stopnia rozprężenia pozostałego po resekcji miąższu płuca i starannego zaopatrzenia wszystkich uwidocznionych miejsc przecieku powietrza przez miąższ za pomocą technik tradycyjnych, a w przypadku ich nieskuteczności – dodatkowego użycia powierzchniowego klejów tkankowych, opatrunków kolagenowo-fibrynowych lub innych uszczelniaczy zakładanych na stapler.