WADY WRODZONEOperacja Norwooda u noworodka z zespołem niedorozwoju lewego serca i zespołem Turnera. Opis pomyślnego przebiegu leczenia - Wójcik, Elżbieta; Skalski, Janusz H.; Mroczek, Tomasz; Kołcz, Jacek; Dudyńska, Mirosława; Jarosz, Jerzy; Kordon, Zbigniew; Rudziński, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Zespół niedorozwoju lewego serca (ang. hypoplastic left heart syndrome – HLHS) to złożona sinicza wada serca o dużej różnorodności anatomicznej, wymagająca wieloetapowego leczenia operacyjnego, począwszy od przeprowadzonej w okresie noworodkowym operacji Norwooda, a następnie postępowania według zasad Fontana dla serca jednokomorowego. Współistnienie zespołów genetycznych, w tym zespołu Turnera, jest istotnym niezależnym czynnikiem ryzyka operacji Norwooda. W pracy przedstawiono opis pomyślnego przebiegu leczenia noworodka z rozpoznanym prenatalnie zespołem Turnera i niedorozwojem lewego serca.