Dodatek: Jak leczeni są Polacy? ADHD (Menedżer Zdrowia, 2009)
16 marca tego roku na polskiej liście leków refundowanych znalazł się innowacyjny preparat na ADHD – pierwszy i jedyny, jak do tej pory lek na tę chorobę. Jak wprowadzenie refundacji wpłynie na leczenie tego schorzenia u dzieci w naszym kraju? Kto powinien korzystać z leku, a kto nie? Czy farmakoterapia to jedyny i najlepszy sposób leczenia dzieci z tym schorzeniem? Co z leczeniem towarzyszącym, czyli psychoterapią, szkoleniem dla rodziców i dzieci? Jakie koszty związane z ADHD ponoszą rodzice, jakie społeczeństwo, które formy terapii powinny być refundowane przez państwo? Dlaczego lekarze rodzinni mają opory przed sprawdzeniem dzieci pod kątem ADHD, i tak wiele przypadków udaje się właściwie diagnozować dopiero po interwencji poradni pedagogiczno-psychologicznych? Na te pytania odpowiadali uczestnicy debaty Menedżera Zdrowia .