Zmiany w standardach farmakoterapii cukrzycy typu 2 – specjalne znaczenie metforminy - Luźniak, Paweł; Marek, Jerzy; Kowrach, Marek; Wojciechowska-Luźniak, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W leczeniu farmakologicznym cukrzycy typu 2 zastosowanie znajduje coraz większa liczba preparatów. W pracy omówiono 5 podstawowych grup doustnych leków przeciwcukrzycowych. Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą sugerują stopniowanie leczenia. Na wszystkich etapach zalecana jest modyfikacja stylu życia i metformina. Kluczowa rola metforminy wynika z faktu, że jest to lek skuteczny, bezpieczny i sprawdzony w wielu badaniach naukowych. Wskazania do stosowania metforminy są ciągle rozszerzane. Obecnie w niektórych krajach – poza leczeniem cukrzycy typu 2 – preparat ten jest zalecany w profilaktyce tej choroby. Przedstawiono również zalecenia towarzystw naukowych dotyczące farmakoterapii cukrzycy typu 2 na kolejnych etapach postępowania.