Znaczenie edukacji terapeutycznej w leczeniu chorych na cukrzycę - Bernas, Małgorzata; Szczeklik-Kumala, Zofia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Cukrzyca należy do chorób przewlekłych. Ważnym elementem leczenia jest edukacja terapeutyczna. W tym procesie na zasadzie partnerstwa muszą wspólnie uczestniczyć zarówno chory, jak i zespół terapeutyczny. Istnieją różne formy edukacji terapeutycznej – indywidualna, grupowa, w środkach masowego przekazu. Propozycja strategii edukacyjnych ma wyraz w psychologii przewlekłego chorowania i leczenia, umocnienia osobowości jako celu nauczania. Stworzono odpowiednie standardy ułatwiające stosowanie edukacji terapeutycznej.