Artykuły oryginalnePorównanie krioterapii i metody fotodynamicznej w leczeniu rogowacenia słonecznego - Lis-Święty, Anna; Bergler-Czop, Beata; Wyględowska-Kania, Mariola; Syguła, Ewa (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Terapia fotodynamiczna (photodynamic therapy – PDT) przy użyciu estru metylowego kwasu D-aminolewulinowego (methyl aminolevulinate – MAL) jest skuteczną opcją terapeutyczną w rogowaceniu słonecznym (actinic keratosis – AK), jednak dotychczasowe obserwacje kliniczne nie są jeszcze na tyle wystarczające, aby stwierdzić jednoznacznie wyższość tej metody nad leczeniem konwencjonalnym. Cel pracy: Celem pracy było porównanie wyników leczenia AK za pomocą krioterapii ciekłym azotem z efektami MAL-PTD. Materiał i metody: U 18 chorych z licznymi miernie lub średnio nasilonymi AK zlokalizowanymi symetrycznie w obrębie szczytu głowy, czoła i skroni zastosowano kriochirurgię (43 AK) i MAL-PDT (83 AK). Ocenie poddano objawy uboczne, odpowiedź na leczenie, efekt kosmetyczny i satysfakcję pacjenta. Wyniki: Po 3 mies. od zabiegu całkowite wyleczenie stwierdzono u 87% chorych poddanych leczeniu MAL-PDT i u 93% pacjentów, u których zastosowano kriochirurgię. Na korzyść MAL-PDT w stosunku do kriochirurgii przemawiały jednak efekty estetyczne i komfort pacjenta w trakcie zabiegu oraz w okresie gojenia się zmian. Liczba ocen – zadowolony lub bardzo zadowolony – z efektów kosmetycznych zabiegu wystawiona przez lekarza i pacjentów wynosiła odpowiednio 78 i 89% dla MAL-PDT oraz 56 i 67% dla krioterapii. MAL-PDT preferowało 89% chorych, podczas gdy krioterapię tylko 11%. Wnioski: MAL-PDT jest skuteczną metodą w terapii AK, stwarzającą możliwość uzyskania lepszych wyników kosmetycznych, ponieważ jest mniej destrukcyjna i bardziej selektywna.