Rola aromatazy w raku sutka - Jarząbek, Katarzyna; Wołczyński, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Zdecydowana większość raków sutka u kobiet w wieku postmenopauzalnym jest estrogenozależna. Pytanie czy czynnikiem stymulującym wzrost guza jest pula estradiolu surowiczego czy produkcja miejscowa w tkance jest kluczowym zagadnieniem. Wydaje się, że miejscowa produkcja estrogenów w tkankach pełni podstawową rolę w rozwoju i wzroście guza, a aromataza jest kluczowym enzymem regulującym miejscową produkcję estrogenów. W pracy przedstawiono współczesne poglądy na mechanizmy aktywacji i rolę aromatazy w zdrowym gruczole piersiowym i raku sutka.