Rak piersi u mężczyzny – opis przypadku i przegląd dostępnych metod leczenia - Maliszewski, Daniel; Jastrzębski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Rak piersi u mężczyzny (male breast cancer – MBC) występuje bardzo rzadko i stanowi ok. 1% wszystkich przypadków raka piersi w Polsce. Według statystyk jest odpowiedzialny za ok. 0,1% zgonów związanych z chorobami nowotworowymi. W pracy przedstawiono przypadek 84-letniego pacjenta operowanego z powodu MBC. Opisano zarówno proces diagnostyczny, jak i zastosowane postępowanie lecznicze u pacjenta hospitalizowanego w Klinice Chirurgii Onkologicznej Akademii Medycznej w Gdańsku w lutym 2008 r. Ze względu na rzadkie występowanie raka piersi u mężczyzn, dotychczasowe postępowanie terapeutyczne u pacjentów z MBC opiera się głównie na doświadczeniach w leczeniu raka piersi u kobiet. Powyższa metaanaliza pokazuje wyraźnie, że pomimo ciągłego rozwoju medycyny zagadnienie leczenia raka piersi u mężczyzn pozostaje problemem nierozwiązanym. Nie istnieją jednoznaczne wytyczne terapeutyczne oparte na klinicznych badaniach wieloośrodkowych. Stosowanie zaleceń opierających się na doświadczeniach z rakiem piersi u kobiet nie spełniło pokładanych w nim nadziei. Nadal pozostają liczne nieścisłości i dylematy pojawiające się w trakcie leczenia, a krótsze czasy przeżycia ukazują lekarzom konieczność ujednolicenia i doprecyzowania postępowania terapeutycznego w przypadku chorych na MBC.